Islamic WidgetAbdullah bin Umar radhiyallohu 'anhu berkata, "Manusia akan senantiasa berada di jalan yang lurus selama mereka mengikuti jejak Nabi shalallahu alayhi wasallam". (HR. Baihaqi, Miftahul Jannah no.197)

Ahad, 8 Mei 2011

Kenyataan PENUH Al Qaeda Tentang Syahidnya Syeikh Osama bin Laden


Berita yang ditunggu-tunggu akhirnya telah tiba. Pimpinan pusat Tanzhim Qo’idatul Jihad, atau lebih dikenal dengan Al Qaeda, akhirnya mengeluarkan kenyataan rasmi tentang syahidnya Syeikh Osama bin Laden -rahimahullah.

Tercatat dalam kenyataan tersebut yang dibuat pada tanggal 3 Mei 2011, sehari selepas penyerangan Amerika. Namun, ia baru tersebar di dalam media-media Jihad beberapa jam yang lalu.

Berikut kenyataan lengkapnya, yang telah diterjemahkan oleh Forum Al-Busyro.

=================================================


[Tanzhim Qo’idatul Jihad – Pimpinan Umum]

Engkau hidup Terpuji dan Mati sebagai Syuhada

Kenyataan Berkaitan Pertempuran dan Syahidnya

Syeikh Osama bin Laden rahimahullah

diterjemahkan oleh:

=================================================

Segala Puji bagi Allah yang telah Berfirman :

{وَلَئِنْ قُتِلْتُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَرَحْمَةٌ خَيْرٌ مِمَّا يَجْمَعُونَ}

“Dan sungguh kalau kamu gugur di jalan Allah atau meninggal, tentulah ampunan Allah dan rahmat-Nya lebih baik (bagimu) dari harta rampasan yang mereka kumpulkan”. (QS. Ali Imran : 157)

Selawat dan Salam semoga sentiasa dilimpahkan kepada Nabi-Nya yang telah bersabda : “Aku benar-benar berhasrat untuk terbunuh di jalan Allah, kemudian dihidupkan kembali, kemudian terbunuh lagi, kemudian dihidupkan kembali, kemudian terbunuh lagi” serta Keluarga dan Para Sahabat Beliau yang telah menyebarkan Al-Haq dengan Keadilan mereka, menjaga Din ini dengan leher-leher mereka, dan mengalirkan darah-darah mereka untuk meninggikannya.

{فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَكَانُوا}

“Lalu mereka tidak merasa lemah dengan apa yang menimpa mereka dijalan Allah, tidak melemah dan berputus asa” (QS. Ali Imron : 146) dan siapa saja yang menuruti jalan mereka, berjihad seperti Jihad mereka dan bersabar sebagaimana Kesabaran mereka hingga Hari Kiamat kelak. Amma Ba’du.

Pada hari yang bersejarah bagi Ummat Islam yang Agung, bukan hal yang baru bagi para pahlawan dan tokoh sepanjang usianya yang berbarokah, dan di atas jalan yang terhampar yang dituruti oleh Para Pendahulu mahupun Penerusnya yang terbaik, terbunuhlah Syeikh Mujahid Komandan yang Zuhud Al Muhajir Abu Abdillah Usamah bin Muhammad bin Laden semoga Allah merahmati Beliau di medan kejujuran, dimana beliau telah membenarkan Ucapannya dengan Perbuatan dan seruan dengan bukti, untuk menyusul rombongan Ummat terhormat, yang prosesnya sambung menyambung, antara para komandan agung, para pasukan yang jujur dan para Kesatria yang Mulia, beliau enggan untuk memberikan kehinaan dalam agamanya, melepaskan kepemimpinannya dan menghinakan diri kepada mereka yang ditimpa kehinaan dan kenistaan dari kalangan orang-orang yang dimurkai dan orang-orang yang sesat. Beliau melawan senjata dengan senjata, kekuatan dengan kekuatan. Dan siap berhadapan dengan kekuatan besar yang angkuh yang keluar dengan semua peralatan perang, Perbekalan, Pesawat-pesawat dan para sekutunya dengan Sombong dan pamer kepada Manusia. Tekad beliau tidak lemah di hadapan mereka dan tidak merosot keberaniannya, bahkan beliau hadapi mereka secara langsung (berhadapan) bagai gunung yang kukuh, dan memang beliau laksana gunung yang kukuh.

Beliau terus mengikuti jalannya pertempuran yang semakin dahsyat dan orang yang melihatnya akan gentar sedangkan beliau telah berusia dan uzur, dan beliau tetap menunaikan amanah sehingga terkena tembakan pengkhianatan dan kekufuran, lalu kemudiannya beliau serahkan roh kepada sang pencipta, seraya berkata:

Barang siapa yang mengorbankan roh yang mulia kepada Robbnya ### Untuk melawan kebatilan mereka, lalu bagaimana dia boleh dicela ??

Agar beliau menutup nafasnya yang bercahaya terang dengan kemuliaan yang telah dicarinya bertahun-tahun. Beliau merentas daratan untuk mencari dan berhasrat untuk mendapatkannya, hingga beliau menemuinya dengan gembira ketika ia itu datang kepadanya : itulah kesyahidan di jalan Allah :

{وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ}

“Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar.” (QS. Fushilat : 35)

Dan Kata-kata beliau akan sentiasa bergema di langit : “Orang yang bahagia adalah orang yang Allah memilih untuk Syahid”. Pegangan beliau ini bukanlah pegangan orang yang lemah semata…!!!”

Siapa yang beranggapan bahawa orang yang terjun ke dalam kancah pertempuran ### Tidak akan ditimpa kematian, bererti dia memiliki pegangan yang lemah

Maka, selamat wahai umat Islam atas kesyahidan sang anak yang berbakti, Osama. Setelah melewati kehidupan yang penuh dengan kesungguhan dan pengorbanan, tekad dan kesabaran, tahridh dan jihad, kebaikan dan kedermawanan, hijrah dan safar, nasihat dan organisasi yang baik, hikmah dan pengalaman, usia Syeikhul Jihad pada abad ini telah ditutup agar darah, kata-kata, peranan dan penutupan usia beliau tetap menjadi roh yang mengalir di dalam setiap rongga tubuh generasi Islam, dari generasi ke generasi.

Mereka telah belajar dari beliau bahawa kemuliaan tidak akan bangkit dengan angan-angan dan khayalan, bahawa keqiyadahan itu bukanlah kebanggaan dan perhiasan, bahawa aqidah dan prinsip itu bukanlah sekadar kata-kata yang terucap di lidah, bahawa agama itu tidak akan menang dengan membuang waktu, kerja dan berbual, bahawa jalan kemuliaan – di dunia dan akhirat – itu terbuka bagi siapa yang mahu membayar harganya dan menanggung deritanya, bahawa kepimimpinan di dalam agama tidak akan diperoleh kecuali dengan sabar dan yakin, dan bahawa modal utama seseorang itu adalah kejujuran dan keikhlasan.

Jika Amerika berhasil membunuh Syeikh Osama maka itu bukanlah perkara yang memalukan. Bukankah para pejuang dan pahlawan itu hanya terbunuh di medan pertempuran ?? dan setiap ajal itu telah ditentukan. Tetapi apakah Amerika dengan media, kuncu-kuncunya, persenjataan, para tentera, perisik dan semua prasarana mereka mampu untuk mematikan jihad yang syeikh Osama telah hidup kerananya dan terbunuh dijalannya ??? Sekali-kali tidak…. Syeikh Osama tidak pernah membangun tandzim yang akan mati dengan kematian beliau, dan lenyap selepas meninggalnya beliau :

{يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ * هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ}

“Mereka hendak memadamkan cahaya Allah dengan mulut-mulut mereka, dan Allah akan menyempurnakan cahayanya meskipun orang-orang kafir tidak suka. Dialah yang telah mengutus Rasul-Nya dengan membawa petunjuk dan agama yang benar, agar Dia memenangkannya diatas semua agama yang ada meskipun orang-orang musyrik tidak suka”. (QS. Shoff : 8-9)

Ayat-ayat ini akan menjadi panah yang menancap di leher-leher mereka yang bisu dan tuli lagi tidak berakal. Dan agama Allah Ta`ala – termasuk jihad di jalan Allah – akan tetap tegak berdiri selamanya, yang aqidahnya akan dibawa oleh hati-hati yang suci, dihidupkan oleh tangan-tangan bersih, dan kewujudannya akan diraih oleh sekelompok orang yang jujur, yang tidak terpengaruh oleh orang yang hendak menyisih dan menghinakan mereka hingga datang janji Allah.

Sesungguhnya Syeikh Osama bin Laden – semoga Allah merahmati beliau – bukanlah seorang Nabi yang diutus di abad 20, tetapi beliau hanya seorang lelaki muslim dari umat Islam yang mulia ini, yang telah mengambil kitab (Al-Quran) dengan kekuatan, dan menjual dunia untuk mendapat akhirat, serta berusaha untuk mencapainya sebagaimana yang kami jangkakan … maka Allah pun mengangkatnya ketika beliau mahu mengangkat agamaNya, memuliakannya ketika beliau berusaha untuk memuliakan kalimatNya, dan membuat gentar bangsa-bangsa kafir dengan beliau ketika beliau hanya takut kepada Robbnya.

Sungguh, umat yang telah melahirkan Osama adalah umat yang subur, dan akan muncul daripadanya para kesatria dan pahlawan seperti beliau, di antara orang-orang yang menikmati pengorbanan, merasa tersiksa dengan kesabaran dan tenggelam dalam kehidupan musuh-musuh mereka dan dibukakan bagi mereka pintu-pintu neraka jahim, atau menggiring mereka menuju syurga dengan dibelenggu. Jadi, universiti iman, qur`an dan jihad yang telah meluluskan Syeikh Osama bin Laden tidak dan tak akan pernah tertutup pintu-pintunya. Kitabullah akan terus terjaga, ayat-ayatnya akan selalu dibaca di tengah malam dan siang, dan tidak akan pernah terhapus meskipun seluruh penghuni bumi bersatu.

Bagaimana tidak …?? Sedangkan umat kita yang muslim pada hari ini sangat antusias menyambut agamanya, sangat besar pengorbanannya demi membela aqidahnya dan begitu kuat menghadapi musuh-musuhnya serta sangat tahu tentang hakikat yang akan dicapainya, setelah tumbuh generasi bertakwa nan suci di dalamnya, Syeikh Osama – semoga Alloh merahmati beliau telah menanamkan saham yang baik bersama para rakan beliau, yaitu para komandan yang baik dan para da’i yang soleh dan terpilih.

Sebuah generasi yang semakin tinggi dengan imannya, semakin mulia dengan islamnya, dan mampu menghinakan Barat yang kafir, dan bongkak dengan peradabannya yang menipu, sebuah peradaban yang kotor, bobrok, dan tidak masuk akal.. sebuah generasi yang menjadikan kematian komandannya sebagai sebuah keuntungan yang akan memupuk kesetiannya kepada agama bukan kerugian yang menjadikannya mundur ke belakang. Dengan penuh iman dan yakin beliau terus mengulang firman Allah Ta`ala :

{وَكَأَيِّنْ مِنْ نَبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَكَانُوا وَاللَّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ * وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَنْ قَالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ * فَآتَاهُمُ اللَّهُ ثَوَابَ الدُّنْيَا وَحُسْنَ ثَوَابِ الْآخِرَةِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ}

“Dan berapa banyaknya nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertakwa, mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar. (*) Tidak ada doa mereka selain ucapan: “Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami dan teguhkanlah pendirian kami, dan tolonglah kami menghadapi kaum yang kafir”. (*) Kerana itu Allah memberikan kepada mereka pahala di dunia dan pahala yang baik di akhirat. dan Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebaikan.” (QS. Ali Imron : 146 – 148)

Jika cahaya Islam dan Jihad bisa padam dengan terbunuh atau meninggalnya seseorang, niscaya cahaya tersebut akan lenyap sejak hari meninggalnya pemimpin manusia Muhammad SAW sehingga banyak bangsa Arab yang murtad, atau niscaya lembarannya akan dilipat sejak hari Amirul Mukminin Umar bersimbah darah di mihrabnya, Uthman di hadapan mushhafnya dan Ali di tengah jalan -semoga Alloh meredhai mereka semua-. Berapa… Dan berapa banyak Para Komandan yang berjalan diatas petunjuk mereka, yang telah memenuhi bumi dengan penyebutan, penaklukan dan jihad mereka baik di sebelah timur mhaupun barat. Cahaya kebenaran tidak akan pernah padam dengan kematian mereka ataupun para pengikut mereka akan meninggalkan mereka. Tetapi sebaliknya, dengan terbunuhnya mereka, justeru mereka semakin marah terhadap para musuh dan akan terus melakukan aksi pembalasan, dan Panji Kebenaran berada di tangan mereka seraya melantunkan firman Robb mereka :

{مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُمْ مَنْ قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا}

“Di antara orang-orang beriman itu ada orang-orang yang berlaku jujur dengan apa yang mereka janjikan kepada Allah, maka diantara mereka ada yang terbunuh dan diantara mereka juga ada pula yang menunggu dan mereka tidak merubah janjinya” (QS. Al-Ahzab : 23)

Berangkat dari ayat di atas, kami dari Tanzhim Qo`idatul Jihad berjanji kepada Allah subhanah –dan kami memohon pertolongan, bantuan dan keteguhan kepada Allah– untuk terus berjalan di atas jalan jihad yang telah dilalui oleh para komandan kita di bawah pimpinan Syeikh Osama tanpa ragu dan bimbang. Kami tidak akan pernah berhenti atau penat sehingga Allah memberi keputusan antara kami dan musuh dengan benar dan Allahlah sebaik-baik pembuat keputusan. Setelah itu, tidak menjadi masalah apakah kami akan melihat kemenangan, penaklukan dan tamkin ataupun kami mati kerananya :

{فَلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا}

“Kerana itu hendaklah orang-orang yang menukar kehidupan dunia dengan kehidupan akhirat berperang di jalan Allah. barangsiapa yang berperang di jalan Allah, lalu gugur atau memperoleh kemenangan Maka kelak akan kami berikan kepadanya pahala yang besar” (QS. An Nisa : 74)

Begitu juga, kami menegaskan bahwa darah Syeikh Mujahid Osama bin Laden -semoga Alloh merahmati beliau- lebih berat dan lebih berharga di sisi kami dan di sisi setiap muslim daripada beliau meninggal begitu saja. Dan dengan idzin Allah, darah tersebut akan terus menjadi laknat yang akan menghantam orang-orang Amerika dan kuncu mereka, serta akan mengejar mereka baik di luar mahupun di dalam negeri mereka sendiri. Sebentar lagi –dengan pertolongan Allah– kami akan benar-benar merubah kegembiraan mereka menjadi kesedihan, kami akan campur adukkan darah mereka dengan air mata mereka, dan kami akan benar-benar melahirkan sumpah Syeikh Osama –semoga Allah merahmati beliau- : “Amerika tidak akan pernah merasa aman, begitu juga siapa saja yang hidup di Amerika hingga keluarga kami yang berada di Palestin merasa aman. Dan para tentera Islam akan terus bergerak, baik secara berkumpulan mahupun sendirian, mereka akan terus mengatur dan menyusun langkah tanpa lelah, bosan, putus asa, menyerah, lemah dan penat hingga mereka melakukan serangan dahsyat yang akan membuat seorang anak kecil beruban sebelum waktunya”.

Kami juga menyeru rakyat kami Umat Islam yang berada di Pakistan, di mana Syeikh Osama terbunuh di bumi mereka, untuk segera bergerak dan bangkit untuk membersihkan kekotoran yang ditoreh oleh sekelompok pengkhianat dan pencuri kepada mereka ini, yang telah menjual segala sesuatu kepada para musuh umat ini, dan tidak peduli dengan perasaan masyarakat mulia yang berjihad ini, dan hendaklah mereka melakukan gerakan Intifadhoh (perlawanan) besar-besaran untuk membersihkan negeri mereka (Pakistan) dari najis orang-orang Amerika yang telah melakukan kerosakan di dalamnya :

{إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ}

“Sesungguhnya Allah tidak akan merubah suatu kaum hingga mereka melakukan perubahan terhadap diri mereka sendiri”.(QS. Ar Ra`du : 11)

Begitulah, Syeikh enggan untuk meninggalkan dunia ini sebelum ikut serta merasakan kebahagiaan Umat Islam dengan kebangkitannya dengan berani melakukan pernentangan terhadap kezaliman dan orang-orang zalim, dan beliau –semoga Allah merahmati beliau– melakukan rekaman suara seminggu sebelum beliau terbunuh yang berisi ucapan selamat, nasihat dan arahan-arahan. Yang akan kami siarkan sebentar lagi dengan izin Allah, dan beliau menutupnya dengan bait-bait berikut :

Mengatakan kebenaran kepada thoghut ### Adalah kemuliaan dan khabar gembira


Yang merupakan jalan menuju dunia ### Dan juga jalan menuju akhirat


Jika anda mau, matilah sebagai budak ### Tetapi jika anda mahu, maka matilah sebagai orang yang merdeka

Kemudian kami memperingatkan Amerika, jangan berani menyentuh jasad Syeikh Osama –semoga Alloh merahmati beliau– atau memperlakukannya dengan tidak layak, ataupun kepada anggota keluarga beliau yang mulia baik yang masih hidup mahupun yang telah meninggal, dan hendaklah Amerika menyerahkan jasad-jasad tersebut kepada keluarganya. Jika tidak, maka tindakan buruk apapun yang kalian lakukan akan kami balas dengan keburukan yang berlipat-lipat kali ganda. Janganlah kalian mencela kecuali diri kalian sendiri. Dan kami menyeru umat Islam semuanya untuk melaksanakan kewajiban mereka dalam hal faridhoh yang benar ini.

Milik Allah lah segala urusan, baik sebelum dan sesudahnya, dan orang-orang zalim akan mengetahui kemana mereka akan kembali.

Segala puji bagi Allah Robb semesta alam. Semoga selawat dan salam yang banyak terlimpah kepada Nabi kita Muhammad serta keluarga beliau.

Tandzim Qo`idatul Jihad / Pimpinan Umum
Selasa 29 Jumadil Ulaa 1432 H

Tiada ulasan: