Islamic WidgetAbdullah bin Umar radhiyallohu 'anhu berkata, "Manusia akan senantiasa berada di jalan yang lurus selama mereka mengikuti jejak Nabi shalallahu alayhi wasallam". (HR. Baihaqi, Miftahul Jannah no.197)

Selasa, 21 April 2009

Islam Memuliakan Jenazah Umatnya.

Kisah ini sememangnya benar dan telah lama diketahui. bagi masyarakat tibet ini, tanah tempat tinggal mereka terletak atas gunung di mana tiada tanah lembut. Hampir kesemuanya diliputi batu atau salji/air batu. jadi memberi mayat untuk dimakan oleh burung vulcher adalah option mereka. tambahan pula dipercayai roh si mati akan kekal di gunung ganang tersebut bersama burung berkenaan. tindakan lelaki tadi memotong serta menghancurkan mayat adalah untuk memudahkan burung tersebut mempercepatkan proses ini. mereka juga tidak mahu burung tersebut membawa anggota badan yang masih separa sempurna(seperti kepala, tangan dll) ke tempat lain maka dihancurkan untuk memudahkan burung tersebut memakan mayat.
Alhamdulillah dapat dilihat betapa indah Islam yang memelihara kita dari lahir(azan/qamat) hingga meninggal(terlebih dahulu mengucap 2 kalimah syahadah) diikuti dengan pengurusan jenazah juga secara penuh hormat, sopan dan cermat serta talqin. Maka sewaktu hidup antara 2 ketika ini (iaitu antara lahir dengan talqin ini), marilah kita mengamalkan Islam dalam kehidupan kita. Insyallah selamat didunia dan yang lebih penting selamat diakhirat nanti.

Gambar-gambar yang menceritakan dan membuktikan sesuatu;
Terima kasih kepada yang menghantar email.

Tiada ulasan: