Islamic WidgetAbdullah bin Umar radhiyallohu 'anhu berkata, "Manusia akan senantiasa berada di jalan yang lurus selama mereka mengikuti jejak Nabi shalallahu alayhi wasallam". (HR. Baihaqi, Miftahul Jannah no.197)

Rabu, 25 Mac 2009

Haramnya Babi


Ada Sifat Babi Yg Sangat Diharamkan Untuk Umat Islam
Ada orang asing bertanya (ilmuwan) kepada salah seorang ulama mengenaihaiwan babi ini...


Ilmuwan: Haramnya haiwan babi bagi umat muslim adalah disebabkan keranabanyaknya parasit dan kotoran dalam haiwan ini. Dengan semakin canggihnyailmu kedoktoran, bukankah mungkin nantinya haiwan babi dapat dibersihkandari virus dan parasit yg mematikan ini? Apakah nantinya haiwan babi ygbersih ini akan menjadi halal?

Ulama: Haramnya babi bukan kerana hal itu saja. Tetapi ada sifat babi ygsangat diharamkan untuk umat Islam.

Ilmuwan: Apakah itu?

Ulama: Cuba anda buat 2 kandang. Satu kandang anda isi dgn 2 ekor ayamjantan dan 1 ekor ayam bet ina . Satu kandang lagi anda isi dgn 2 ekor babijantan dan 1 ekor babi bet ina . Apakah yg akan terjadi pada masing2 dikandang tersebut? Bisakah anda meneka nya?

Ilmuwan: Tidak.

Ulama: Mari kita lihat sekarang. Pada kandang pertama dimana ada 2 ekorayam jantan dan 1 ekor ayam bet ina . Yg terjadi adalah 2 ekor ayam jantantersebut berkelahi dahulu untuk memperebutkan 1 ekor ayam bet ina tersebutsampai ada yg menang atau kalah. Dan itu adalah sesuai dgn kudrat & fitrahmanusia yg diciptakan.

Ilmuwan: Pada kandang babi?

Ulama: Ini yg menarik. Pada kandang kedua itu, 2 ekor babi jantan itu tidakberkelahi untuk memperebutkan babi bet ina tersebut malahan menyetubuhisecara beramai2 babi bet ina tersebut dan juga terjadi hubungan homoseksualantara kedua ekor babi jantan tersebut setelah selesai dgn si bet ina .
Hal inilah yg jelas2 bertentangan dgn fitrah umat manusia. Bila umat Islamikut2 kan memakan babi maka ditakutkan umat Islam akan mempunyai sifat &karakteristik seperti babi ini..Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,
Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi,(daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik,yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (mengundi nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan. Pada hari ini orang-orang kafir telah putus asa untuk mengalahkan) agamamu, sebab itu janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada-Ku. Pada hari ini telah sempurnakan untuk kamu agamamu,dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu. Maka barang siapa terpaksa karena kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."(QS. Al-Maidah (5): 3).

Tiada ulasan: